Waste of Food

Η αλόγιστη σπατάλη τροφίμων εγείρει ηθικούς και οικονομικούς προβληματισμούς

Είναι αναντίρρητα αληθές ότι στην εποχή μας, τόσο η εκούσια όσο και η ακούσια σπατάλη τροφίμων έχει πάρει νέες διαστάσεις.  Συγκεκριμένα, στην ΕυρωπαϊκήΈνωση, υπολογίζεται ότι ο όγκος των τροφίμων που σπαταλούνται ετησίως αγγίζει τους 88 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα η οποία κοστίζει περίπου 142 δισεκατομμύρια ευρώ.  Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η σπατάλη τεραστίωνποσοτήτωντροφίμων δεν είναι απλή υπόθεση, αν αναλογιστούμεκιόλας, το μερίδιο του πληθυσμούπαγκοσμίως το οποίο δεν έχειπρόσβαση σε στοιχειώδηαγαθάημερησίως.

Η σπατάλη τροφίμων χωρίζεται σε δυο βασικές κατηγορίες : την απώλεια και την σπατάλη τροφίμων. Σε γενικές γραμμές, η κατηγορία της απώλειας τροφίμων αποτελεί τον κυριότερο τρόπο με τον οποίο χαραμίζονται αναρίθμητες ποσότητες αγαθών αφού, στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλα τα βρώσιμα υλικά που για τον οποιοδήποτε λόγο δεν καταναλώνονται. Επιπρόσθετα, πέραν των τροφίμων που απορρίπτονται σε νοικοκυριά και εστιατόρια, τα υλικά που δεν συλλέγονται σε καλλιέργειες ή που καταστρέφονται κατά τη μεταφορά τους από αυτές, αποτελούν ένα σημαντικό μερίδιο της κατηγορίας αυτής. Η σπατάλη, λοιπόν, είναι ένα κομμάτι της απώλειας τροφίμων το οποίο αφορά στην απόρριψη τους από τους καταναλωτές εξαιτίας του χρώματος ή της εμφάνισής τους, και φυσικά, στα εκατοντάδες «αποφάγια» που απορρίπτονται καθημερινά χωρίς καθέναν ενδοιασμό.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η αλόγιστη σπατάλη τροφίμων εγείρει τόσο ηθικούς όσο και οικονομικούς προβληματισμούς που θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε, χωρίς φυσικά, να ξεχνούμε και την εξάντληση των φυσικών πόρων που απαιτείται προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για συνεχόμενη παραγωγή αγαθών. SAVE FOOD, SAVE MONEY, SAVE THE PLANET!

ΠΗΓΕΣ: Food Print & European Commission, Food Waste