Mediterrenian Diet

Ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή» δεν περικλείει μια συγκεκριμένη και τυποποιημένη διατροφή.

Εάν κάποιος προσπαθούσε να ορίσει με ακρίβεια τον όρο «Μεσογειακή Διατροφή», πιθανότατα, θα το έκανε λανθασμένα. Η λογική υπονομεύει πως χρησιμοποιώντας τον όρο αυτόν, θα αναφερόμασταν στην συγκεκριμένη διατροφή που ακολουθούν διάφοροι μεσογειακοί λαοί όπως για παράδειγμα οι Έλληνες, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί.

 Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι αυτός ο ορισμός είναι εν μέρει σωστός, η αλήθεια είναι ότι ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή» αποτελεί μια πιο γενική έννοια και δεν περικλείει μια συγκεκριμένη και τυποποιημένη διατροφή. Άλλωστε, αυτό είναι λογικό, αφού στην Μεσόγειοπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 16 χώρες κάθε μια από τις οποίες έχει τα δικά της διατροφικά ήθη και έθιμα και τα δικά της τοπικά προϊόντα.

Με το πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκε η λεγόμενη «Μεσογειακή Πυραμίδα» η οποία αποτελεί το βασικό πλάνο της μεσογειακής διατροφής. Στην ουσία, η πυραμίδα αυτή αποτελείται από διάφορα επίπεδα στα οποία περιλαμβάνονται οι βασικές ομάδες τροφίμων των οποίων η κατανάλωση συνίσταται είτε καθημερινά, είτε εβδομαδιαία, είτε μηνιαία. Τέτοια είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα γαλακτομικά προϊόντα, τα όσπρια, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα αυγά, ενώ το κόκκινο κρέας και τα γλυκά θα πρέπει να καταναλώνονται σε πιο εξέχουσες περιπτώσεις. Επιπρόσθετα, το κρασί θεωρούνταν ανέκαθεν σημαντικό στοιχείο των μεσογειακών πολιτισμών και ήταν μέρος της διατροφής τους από τα αρχαία χρόνια. Έτσι ακόμα και σήμερα, η κατανάλωσή του συνίσταται σε ελεγχόμενες ποσότητες και θεωρείται ευεργετική για τον άνθρωπο.

Συμπερασματικά, η «Μεσογειακή Διατροφή» αποτελεί ένα πλάνο διατροφής που έχει ταυτιστεί με ένα υγιεινό τρόπο ζωής και η οποία συνίσταται από πολλούς επαγγελματίες υγείας ανά την υφήλιο.

ΠΗΓΕΣ:Heart.Org, Σαμία Άμπελος, US News